Laden...

Provinciehuis


Officiële locatie

XDGA Xaveer De Geyter ARCHITECTS // realisatie in 2020

Het nieuwe administratieve gebouw van de Provincie Antwerpen is een opvallende verschijning in de Antwerpse skyline. Het provinciehuis plaatst zich zelfbewust naast de andere hoge, monumentale gebouwen van ’t Stad, zoals de Onze-Lieve- Vrouwekathedraal, de Boerentoren, de Oudaan, het MAS – Museum aan de Stroom, of het spectaculaire Havenhuis. Het kantoorgebouw bevindt zich in het hart van de stad, telt veertien verdiepingen en is net geen 58 meter hoog. De bovenste lagen van het nieuwe provinciehuis torenen als een lantaarn – of als een stadskroon – uit boven het woonweefsel. In profiel tart het monochroom witte volume de zwaartekracht.

De markante nieuwbouw, met zijn 683 driehoekige ramen en zacht glinsterende gevel, is ingeplant op de site van het oude provinciegebouw, aan de Koningin Elisabethlei. De oorspronkelijke gebouwenconfiguratie bestond uit een representatief voorgebouw en een karige kantoortoren, die enigszins brutaal in het bestaande bouwblok was neergepoot. Het huidige ontwerp is de uitkomst van twee Open Oproeprondes. Omdat er in 2008 nog onduidelijkheid was over de toekomst van het provinciale administratieve niveau en er binnen het provinciebestuur onenigheid bestond over de waarde van het voorgebouw, werd de eerste wedstrijd stopgezet. Na een nieuwe efficiëntieoefening, waarbij ook de externe huurkost en de vastgoedwaarde van het eigen patrimonium, de bewaring van de provinciale kunstcollectie en het tekort aan polyvalente conferentieruimtes in rekening waren gebracht, werd een tweede wedstrijd ingericht, die uiteindelijk door Xaveer De Geyter Architects zou worden gewonnen.

De compacte, zwenkende toren vormt niet alleen een nieuw landmark, het provinciebestuur heeft ook resoluut de kaart van efficiëntie, duurzaamheid en kwaliteitsvolle publieke ruimte getrokken. Het nieuwe kantoorgebouw is energieneutraal. Geothermie zorgt ervoor dat niet langer fossiele brandstoffen moeten worden gebruikt. Zowel de zonnewering als het verwarmingssysteem is in de structuur van het gebouw verwerkt. Het kantoorgebouw toont het vernuft van het architectenteam, dat ontwerpmetier verbindt met multidisciplinaire expertise en technische innovatie. De compacte stapeling en doordachte inplanting maakt een groot deel van het terrein vrij voor een nieuw provinciepark. Samen met het Harmoniepark en het Koning Albertpark vormt de toegankelijk gemaakte provincietuin een nieuwe groene lob in de stad. De gevrijwaarde oude bomen worden aangevuld met plantsoenen en lage heesters. Voor voetgangers en fietsers biedt de tuin een veilige doorsteek tussen de Harmoniestraat en de Koningin Elisabethlei.

De toren omvat twee representatieve bovenverdiepingen voor de deputatie, open werkverdiepingen en verschillende werkplektypes, een bibliotheek en in het volume ‘onder de toren’ enkele semipublieke faciliteiten, zoals een restaurant en een royaal dakterras, maar ook de provincieraadzaal en een auditorium, die allebei als congresruimte kunnen worden verhuurd. In de publiek toegankelijke lobby zijn in een scenografie van Nico Dockx tijdelijke opstellingen van de provinciale kunstcollectie te zien.

Voor een gebouw van deze schaal is de afwerkingsgraad van de architectuur uitzonderlijk hoog. De detaillering is uiterst verfijnd. Het consequente en strikt gecontroleerde materiaalgebruik is even fragiel als exquis – wit leder, aluminium vloeren, haast fluorescent, groen vast tapijt, glaspartikels in wit beton – en herinnert aan de naoorlogse kantoorinrichtingen van Jules Wabbes, het luxueuze minimalisme van Ludwig Mies van der Rohe en het eigenwijze, dirty materialenpalet van De Geyters leermeester, Rem Koolhaas.

De aparte interieurinrichting, het karakteristieke silhouet en de driehoekige ramen die als repetitief patroon het logo van de provincie vermenigvuldigen, verschaffen de nieuwe zetel van de provinciale administratie een sterke iconische kwaliteit.

bron: https://www.vai.be/gebouwen/publieke-gebouwen/provinciehuis

bron: https://xdga.be/project/province-headquarters

 

Plaatsbeoordelingen

Provinciehuis, locatie 2

start_end

Thema: modern of ouderwets. Het provinciehuis is een enorm modern gebouw waar de bouw ervan aan het afronden is. Ze zijn nu volledig bezig met de structuur rondom het gebouw aangezien ze er nog een heel park willen neerzetten. Het modern gebruik van ramen en vorm maakt dit gebouw uniek.

donderdag 22 oktober 2020 01:46 door Edvin Delkic

Licht

start_end

In Antwerpen was dit mijn eerste keer dat ik het provinciehuis met mijn eigen ogen zag en wauw het is echt een prachtig gebouw. De unieke vorm van het gebouw en de ramen geven een chique maar ook speelse sfeer. Als je naar de ramen kijkt zie je dat het heel mooi de lucht weerspiegelt. Toen ik binnen het gebouw liep zag ik ook dat er veel lichtinval was van buiten. Dit zorgde ook voor leuke driehoekige schaduwen binnen het gebouw.

woensdag 21 oktober 2020 20:33 door Sona Mekerttsjan

provinciehuis

start_end

door de driehoek ramen die in het gevel zijn geplaatst geeft dit gebouw een weerspiegeling van licht binnen in het gebouw. ook zijn de ramen zo geplaatst dat als je van binnen uit naar buiten kijk je niet voldoende ziet omdat het driehoek structuur zorgt voor privacy binnen in het gebouw. het gebouw ziet er van buiten heel strak uit maar het heeft een speelse vorm

woensdag 21 oktober 2020 19:33 door Buse Elif gul

Provinciehuis

start_end

Het provinciehuis is één van de bekendste gebouwen in Antwerpen. Door de vorm is dit ook heel opmerkzaam voor de voorbijgangers. Het gebouw bestaat ook voor het grootste deel uit ramen en dit zijn nog wel driehoekige ramen. Hierdoor is er dus veel natuurlijk lichtinval in dit gebouw.

dinsdag 20 oktober 2020 19:56 door ValerieLangens